[ webMAESTRO 402092 @ 17.02.2005. 15:05 ] @
Tek sam počeo sa radom u Linuxu i instalirao sam nekoliko dodatnih programa. Sve te programe mogu pokrenuti kada u konzolu otkucam njihov naziv, npr: firefox, opera... Zanima me kako napraviti prečicu na te programe na desktopu pa da ih tako pokrenem. Pokušao sam da pokrenem izvršni fajl nekih programa dvoklikom na njih ali se ništa ne dešava, a kada to otkucam u konzoli on se pokrene, pa ako zatvorim konzolu a ne zatvorim program onda se i program zatvori.

[Ovu poruku je menjao VRider dana 17.02.2005. u 16:21 GMT+1]
[ VRider @ 17.02.2005. 15:19 ] @
Kreiranje precica zavisi od grafickog okruzenja koje koristis, ali se svadi na desni klik, upises po nesto i to je to.
Umesto samo da napises ime programa, probaj da pises punu putanju do njega.
Resenje za ovo sa konzolom je da pokreces program sa nohup imeprograma &. Kad ugasis program, linux salje svim child procesima HUP sigral (hang up), a programi na to najcesce odreaguju tako sto se ugase. Pomocu komande nohup ces to da precis. Pogledaj i man stranicu (man nohup). Znak "&" sluzi da bi program bio pokrenut u pozadini, odnosno da ti konzola ostane slobodna za dalje koriscenje. Ako koristis KDE, on ima i run comand, koji mozes da koristis za pokretanje komandi, a slicne stvari ima i fluxbox. Za gnome se ne secam.
Pitanje u vezi modema bolje postavi u novoj temi na forumu "Linux :: Mreze i modemi".
[ Mitrović Srđan @ 17.02.2005. 18:04 ] @
Pa ono najlakse je desni klik na desktop new>link to aplication gde navedes ime i
tacnu komandu ili putanju koja ce startovati program
[ fade @ 17.02.2005. 18:23 ] @
tako sam ja radio ,to je najlaksi nacin ,ali zasto ne ostaju driveri od modem ,nego stalno moram da instaliram ,tj pri svakom startovanju ,knoppix 3.4 hdd