[ bobiris @ 18.02.2005. 23:00 ] @
Pozdrav bratiji Imam 3 kratka pitanja u vezi Accessa koja me muce: 1) U jednoj tabeli polje "tekuci_broj" je primarni Key. Imam formu koja ima 20-tak polja za unos, a pomenuto polje je 3-ce po redu (po tab-indexu). Kako da postignem, da, recimo, kada ukucam isti broj u to polje, NE MORAM da ispunim celu formu da bih dobio acessovu poruku da se radi o "duplicate" unosu, vec da se to proveri odmah, cim napustim to polje i predjem u drugo. Takodje, kako da promenim accesovu poruku u vezi toga, i napisem to na srpskom? 2) Kada otvorim formu, polje koje je oznaceno kao "tabIndex 0", je prvo obojeno "plavo". Kada se krecem kroz rekorde napred nazad, ili kada pritisnem na dugme za "New rekord", to polje mi nije "plavo", tj. kurzor se ne nalazi nigde. Kako da postavim kurzor na to prvo polje svaki put kada se krecem kroz rekorde? 3) Postoji li neko kratko uputstvo (kod) kako da nekom dogadjaju dodelim poruku sa pitanjem Da/ne (ili OK/Cancel). Recimo, kada pritisnem dugme "print" (napravio sam ga pomocu carobnjaka, pa preradio) hteo bih da izbaci poruku "ubacite taj i taj obrazac u stampac, pa pritisnite OK), pa tek onda da se komanda print izvrsti? Hvala unapred, pozdrav |