[ studentvkl @ 22.02.2005. 23:08 ] @
Pozdrav,
Imam laptop sa hardom od 40 GB, koji sam podjelio na particije! Na particiji C imam instalirane win xp sp2 (particija je velicine 13,5 GB) i na toj particiji imam još instaliranih par programcica (nista veliko)!
Problem je u tom sto mi je zauzetos te particije 76% ili 10 i po GB-a!!!
Moze li mi netko reci sta je progutalo tolike gigabjte jer win xp valjda nije!? Ne usudim se formatirati c pa nanovo instalirati windowse jer ne znam kako ce laptop reagirati na to. Zna li netko mozda neki kvalitetan program za ciscenje hard diska?
NIsam bas neki profa sto se tice tih stvari ali nisam ni totalna neznalica(cisto, informacije radi).
Jesam par puta reinstalirao windowse preko postojecih.
Hvala unaprijed.
[ m4rk0 @ 22.02.2005. 23:22 ] @
Ako zelis da ustedis koji GB uradi sledece:
Skini CleanCenter - Sa njim uklanjas sve nepotrebnen fajlove na HD-u
Skini Registry FirstAid - Sa njim ces procistiti registry bazu
I procitaj moj tutorijal i mnoge stavri ce ti biti mnogo jasnije ;)
[ studentvkl @ 22.02.2005. 23:32 ] @
Ma nije mi bas u cilju da ustedim prostor, vec imam osjecaj da mi laptop radi sporije. Definitivno bi trebao biti nesti brzi!
Ipak hvala, pokusacu sa ovim programima.
[ m4rk0 @ 22.02.2005. 23:42 ] @
Pa radi sporije upravo zbog prenatrpanosti registry baze i zbog defragmentovanosti HD-a. E da...i defragmentuj HD...
PS: Pa 40% mog tutoriala se bavi upravo tim problemom "usporenje sistema"...
[ studentvkl @ 23.02.2005. 10:49 ] @
Ma, cistim redovno registry i defragmentiram sve particije. DObro, na kraju krajeva, performanse i nisu toliko lose, ali nikako da skuzim gdje je tih 10 GB jer kad sam sabrao sve direktorije na C particiji zauzetos je oko 3,5 GB sta je sa preostalih 6,5 GB.
Da li netko ima ili je imao slican probelm?
[ Vaxter @ 23.02.2005. 10:54 ] @
Prvo shto treba da uradish je da iskljuchish system restore!
To je ono shto stalno guta prostor!

Kad iskljuchish izbrishi sve iz foldera System Volume Information na disku.

I da...

Uradi defragmentaciju......
[ studentvkl @ 23.02.2005. 11:39 ] @
Citat:
Vaxter: Prvo shto treba da uradish je da iskljuchish system restore!
To je ono shto stalno guta prostor!

Kad iskljuchish izbrishi sve iz foldera System Volume Information na disku.

I da...

Uradi defragmentaciju......

Dobro i to je jedan od nacina, ali namjestio sam da system restore zauzima samo 500 MB, za virtual memory 768 MB ali opet ne znam gdje mi nestaje onih 5,5 GB. To je ono sto me interesuje! Koji program ili proces u win xp moze progutati toliko prostora.
Defragmentacijom ne uspjevam to rjesiti.
[ BytEfLUSh @ 23.02.2005. 11:42 ] @
Probaj chkdsk /f u command promptu.
[ Shadowed @ 23.02.2005. 12:13 ] @
Citat:
m4rk0: Pa radi sporije upravo zbog prenatrpanosti registry baze i zbog defragmentovanosti HD-a. E da...i defragmentuj HD...
PS: Pa 40% mog tutoriala se bavi upravo tim problemom "usporenje sistema"...

A kako to radi sporije zbog defragmentovanosti diska? Bas se pitam :).

Ako hoces da utvrdis gde ti je zauzet prostor lepo otvori C particiju i redom za svaki folder pogledaj koliko zauzima (re toga ukljuci prikazivanje skrivenih fajlova). To ti je onako, najjednostavniji nacin. E sad, ako bas dolazi do razlike imedju ukupnog zauzeca tih foldera i zauzeca particije, onda treba naci u cemu je problem.
[ studentvkl @ 23.02.2005. 12:39 ] @
Citat:
Shadowed:

Ako hoces da utvrdis gde ti je zauzet prostor lepo otvori C particiju i redom za svaki folder pogledaj koliko zauzima (re toga ukljuci prikazivanje skrivenih fajlova). To ti je onako, najjednostavniji nacin. E sad, ako bas dolazi do razlike imedju ukupnog zauzeca tih foldera i zauzeca particije, onda treba naci u cemu je problem.

E pa to sam vec naveo! Sabrao sam foldere i zauzetost je oko 4 GB i nemam pojma gdje je nestalo preostalih 6 GB.
Kazem nisam profic sto se tice tih stvari ali nisam ni neznalica, i pokusavao sam defragmentirati disk - nista, ocistio sam registry, obavio disk clean - nista! Ne znam sta je sa tih 6 GB.
Za virtual memory sam odredio 768 MB
Za temp interntet files 250 MB
Za system restore 200 MB
Cache za Mozillu 50 MB

ALi opet nedostaje barem 4 GB.
[ BytEfLUSh @ 23.02.2005. 12:52 ] @
Citat:
BytEfLUSh: Probaj chkdsk /f u command promptu.

Dakle?
[ studentvkl @ 23.02.2005. 13:09 ] @
Citat:
BytEfLUSh: Dakle?

Uradio sam i chkdsk /f i nije mi oslobodio nista prostora, ako si na to mislio.
Nekako mi se prebrzo zatvorio prozor pa nisam uspio procitati izvjestaj!
[ m4rk0 @ 23.02.2005. 14:53 ] @
Pa sto ne probas CLean center, ustedeces najmanje GB ako ne i vise.
[ BytEfLUSh @ 23.02.2005. 15:02 ] @
Restartuj računar. Tek onda će skenirati disk.
[ studentvkl @ 23.02.2005. 16:49 ] @
chkdsk mi je radio tek prilikom restarta, a sa clean centar sam dobio nekih 100 MB!
NIsta, hvala svima koji su mi svojim savjetima pokusali pomoci, moracu se ppomiriti s tim da tih 4-5 GB nema, a gdje su...
[ m4rk0 @ 23.02.2005. 17:05 ] @
Citat:
Shadowed: A kako to radi sporije zbog defragmentovanosti diska? Bas se pitam :).

Jao Shadowedu ccc.. i sam znas da je lapsus bio....i da sam hteo da kazem fragmentovanost a ne defragmentovanost. :)
[ m4rk0 @ 23.02.2005. 19:19 ] @
Verovali ili ne i ja sam ovaj studentvkl-ov problem osetio na svom HD-u. I meni nema 4GB. Ne zezam se zaista je tako. I koliko god se razumeo u win ne ulazi mi u glavu gde nestade tih 4GB
Particija = 19.5 GB
Zauzeto = 13.5 GB
Slobodno = 2 GB ?!
[ s!c @ 23.02.2005. 19:55 ] @
Jack the HardDiskEater ponovo napada....
Više u poslijepodnevnim vijestima!
[ m4rk0 @ 24.02.2005. 21:05 ] @
Nasao sam resenje...ti gigabajti nisu nigde pobegli vec su tu, samo je problem sto ih ni windows explorer ni total comander ne prikazuju. SDkinite ovaj program i sve ce vam se kasti samo :)
http://www.softpedia.com/get/Compression-tools/NTFSRatio.shtml
[ Vaxter @ 25.02.2005. 11:46 ] @
Ja bi do sada vec poludeo i pokrenuo fdisk, bachio hard na nulu, pa ispochetka.....
To uglavnom radi.
Mozda postoji neka nevidljiva particija????

Ali ja neshto ne razumam najbolje???

Da li tebi on pokazuje jednu velichinu diska, odredjenu zauzetost, a kad proverish velichinu fajlova i foldera ona nije ista kao zauzetost ili ti ni ne pokazuje pravu velichinu harda????
[ m4rk0 @ 25.02.2005. 12:27 ] @
@Vaxter
Problem je u tome sto ni TC ni windows explorer ne pokazuju sve fajlove koji se nalaze na HD, a ukupna velicina tih fajlova moze iznositi i po nekoliko GB i ti ih ne mozes izbrisati jer ih uopste i ne vidis tj. ni TC ni windows explorer ih ne detektuju...
Zato se upotrebljava onaj prog koji sam naveo.
[ Andreavk @ 25.02.2005. 14:17 ] @
To je file system problem ( lost cluster) a ne bad sector problem. Da li si kod Check disk cekirao Automatically fix file system errors i Scan for and attempt recovery of bad sector - trebalo bi da cekira vise stavki ( free space, folders...)Moze se desiti i zbog virusa - skeniraj na viruse iz Safe moda ali prethodno iskljuci System Restore. Ako se to desilo posle instalacije nekog programa ili drajvera mozda je to uzrok. Minimum za NTFS je 10GB ali je mozda bolje da koristis FAT32 za za tako malu particiju. Udji u BIOS pa vidi koliko imas particija i njihovu velicinu. Ako nista ne pomogne formatiraj.
[ m4rk0 @ 25.02.2005. 16:21 ] @
@Andreavk
Na koga se odnosi tvoja poruka ?
[ Andreavk @ 25.02.2005. 23:38 ] @
Na Studenta...OK da win ne prijavljuje sve ali mislim da nije to jer mu mnogo GB nedostaje
[ AlexanderTheGreatest @ 25.02.2005. 23:50 ] @
Ja sam imao problem http://www.elitesecurity.org/tema/94199. Tu imas i odgovor(e). Registrovao sam GetDataBack
[ m4rk0 @ 26.02.2005. 09:59 ] @
@Andreavk
Cisto da se zna, ovaj program je prikazao 3.2 GB koje nisu detektovali TC i win explorer ;)
[ studentvkl @ 26.02.2005. 10:06 ] @
Citat:
Andreavk: To je file system problem ( lost cluster) a ne bad sector problem. Da li si kod Check disk cekirao Automatically fix file system errors i Scan for and attempt recovery of bad sector - trebalo bi da cekira vise stavki ( free space, folders...)Moze se desiti i zbog virusa - skeniraj na viruse iz Safe moda ali prethodno iskljuci System Restore. Ako se to desilo posle instalacije nekog programa ili drajvera mozda je to uzrok. Minimum za NTFS je 10GB ali je mozda bolje da koristis FAT32 za za tako malu particiju. Udji u BIOS pa vidi koliko imas particija i njihovu velicinu. Ako nista ne pomogne formatiraj.

Ovako, hard disk laptopa (od 40gb) sam podjelio na pet particija - c particija je velicine 13,5 GB a ostale su nesto manje. Sto se tice ostalih particija sve je ok! U win exploreru mi pise, za c particiju, ukupna velicina 13,5 GB - slobodno 3,2 GB! U posljedna dva-tri dana sam pet puta sabrao sve foldere na c particiji i velicina je oko 5,5 - 6 GB, dakle ne znam sta je sa prostalih 4 ili 5 GB! Najradje bih formatirao c: ali se ne usudim jer je rjec o laptopu i ne znam kako ce reagirati! Da je u pitanju desktop racunar vec bih ga bio formatirao dva puta, ali ne zelim se bas zezati sa ovim a na netu nisam nasao niti jedan svjeziji clanak o formatiranju particije sa windowsima na laptopu!

I ne znam kad se to pojavilo, znam da je vec duze vrjeme tako. Virusa nemam. Isprva sam mislio da je to zbog toga sto sam tri puta reinstalirao windowse.
[ m4rk0 @ 26.02.2005. 10:23 ] @
@studentvkl
A da probas sa onim programom sto sam ti predlozio ?
[ mijatovic_86 @ 26.02.2005. 10:23 ] @
E ovo moze zvucati cudno ali probaj, nista ne kosta
Instaliraj Nero, program za rezanje, i onda iz njegovog explorera mozes videti sve fajlove na disku !!
Direktno na C: ti se nalazi direktorijum "System Volume information"
Klikni desnim tasterom na njega i vidi koliko zauzima !!!

Ako vidis da zauzima mnogo, uradi DISK CLEANUP, ali izaberi opciju MORE i
"delete all byt resent system restore points"

(to je direktorijum koji koristi system restore, i koji u zavisnosti od cimanja kompa, tj kopiranja i brisanja fajlova sa hdd moze da naraste za nedelju dana i do 1 gb

javi ako uspe
[ studentvkl @ 26.02.2005. 11:08 ] @
Citat:
mijatovic_86: E ovo moze zvucati cudno ali probaj, nista ne kosta
Instaliraj Nero, program za rezanje, i onda iz njegovog explorera mozes videti sve fajlove na disku !!
Direktno na C: ti se nalazi direktorijum "System Volume information"
Klikni desnim tasterom na njega i vidi koliko zauzima !!!

Ako vidis da zauzima mnogo, uradi DISK CLEANUP, ali izaberi opciju MORE i
"delete all byt resent system restore points"

(to je direktorijum koji koristi system restore, i koji u zavisnosti od cimanja kompa, tj kopiranja i brisanja fajlova sa hdd moze da naraste za nedelju dana i do 1 gb

javi ako uspe

Pronasao sam nestale gigabajte, cjelih 7707 MB! BIli su u System Volume information folderu, ali sad sam naisao na jedan drugi problem - ne mogu otvoriti taj folder da pobrisem restore foldere od kojih svaki zauzima preko 500 MB. Sadrzaj sam uspio vidjeti sa NTFSRatio programom sto ga je M4rk0 predlozio. Ima li neko rjesenje za novonastalu situaciju?

Jos jedno pitanje hiberfil(523312 kb) je nesto u vezi hibernacije, ili?
A pagefile (786423 kb) je virtuelna memorija!?
[ mijatovic_86 @ 26.02.2005. 11:21 ] @
Pa odi u My Computer i klikni desnim tasterom na C:
Onda idi na propertes i dole levo imas opciju DISK Cleanup
kada ti se to otvori idi da opciju more malazi se gore levo ja mislim i odna izaberes opciju da ti obrise sve osim zadnji restore points, a to je zadnje ,tj. treca opcija (na dole) !!!!
I to bi trebalo da zavrsi posao, ja stvarno ne znam kako drugacije da ti opisem ovo, napisao sam ti svaki kilk

POZ :)

i da te zadnje fajlove ne diraj ,ustvari i da hoces ne mozes im nista ,jer ih sistem koristi za virtual mem, !!
[ BytEfLUSh @ 26.02.2005. 12:14 ] @
hiberfil.sys ti nije toliko bitan fajl. U Control Panel-u idi na Power Management, Hibernation, i iskljući mogućnost hibernacije.
[ Andreavk @ 26.02.2005. 14:19 ] @
... a da ti ipak nisi zakacio neki virus - oni se kopiraju u System Volume. Ako imas updejtovan AVP skeniraj, ako ne idi na scan online:
http://housecall.trendmicro.com/housecall/start_corp.asp

Da bi oslobodio prostor na HDD:
Ako imas Office izbrisi hiden folder MSOCashe (moze biti na sistemskoj ili nekoj drugoj particiji - 250MB): Uradi Disk cleanup (sve stavke cekiraj) a onda ono sto ostane izbrisi sa delete
Ako instaliras WMP 10 za vreme instalacije iskljuci System restore da ti ne bi pamtio prethodnu verziju
[ Shadowed @ 26.02.2005. 15:16 ] @
Ma, daa... Preuzmi vlasnistvo na Sys Vol info i pobrisi. Zato i nisi video gde ti je zauzece; nisi imao pravo da vidis sta je u tom folderu. Ja nisam ni obratio paznju na to jer si rekao da si pregledao sve foldere pa sam automatski mislio da si i ovaj pogledao...
[ Andreavk @ 27.02.2005. 15:14 ] @
...virus moze da bude i u nekom programu ili driveru kog si skinuo sa interneta zato svaki .exe file pre instalacije skeniraj AVP-om a drivere skidaj iskljucivo sa sajta proizvodjaca.
...a moguce da ti je win zreo za ponovnu instalaciju. Ne razumem sta je tu problem - imala sam lap-top i sve je proslo ok. Ne bi bilo lose da pobrises sve particije i ponovo ih napravis - mozes to i sa instalacionim CD-om XP-a. Drajvere - ako ti budu trebali skini sa sajta proizvodjaca tvog lap-topa
[ studentvkl @ 27.02.2005. 17:22 ] @
Ljudi hvala punooooooo!
[ m4rk0 @ 27.02.2005. 19:19 ] @
@Andreavk
Samo da napomenem da nije preporucljivo brisanje sadrzaja MSO cache foldera ukoliko nemas instalacioni disk M$ office-a jer je cesto potrebno da se za pregled odredjenog dokumenta, poverpoint prezentacije ili bilo cega iz office paketa, izvrsi naknadna instalacija odredjenih opcija kada na scenu stupa MSO cache fajlovi, a ako njih nema onda je neophodan disk, a sta cemo i ako njega nema ? ;)
Nije bas ontopic, ali vazno je da se napomene. Cisto da se zna.
[ Toxic Flame @ 04.05.2005. 13:55 ] @
moze li sve ovo raditi u mom sluchaju?

meni ostaje zauzet hdd nakon brisanja file-a!!! dakle stavim file, obrishem isti a ne poveca mi se free space!!!
[ kUdtiHaEX @ 05.05.2005. 00:01 ] @
LOL koje pitanje :) Pa ako probas, znaces.
[ faker @ 05.05.2005. 10:32 ] @
A je si li probao sa super cleanerom