[ fedja @ 24.02.2005. 16:56 ] @
First things, First.. NEMAM ISKUSTAVA SA LINUXOM....

Kod mene na poslu mašina na linuxu koristi se kao firewall, proxy, traffic tracking...znači samo mašina sa dve lan kartice IN/OUT...Koristi neki software "micro tic" koji ima interface sa mojim Windows serverom, odakle mogu da vršim podesavanja (otvaram i zatvaram portove, gledam koliko je ko bio na netu itd.)...

Voleo bi sličnu stvar da uradim i u drugoj firmi...

1.Kako se to radi? i koliko je cimanja?
2.Posto se micro tic (software) plaća, da li postoji neki free software...bio bi zadovoljan da je samo firewall i da mogu da ga kontrolišem iz windowsa preko mreže?

Sigurno postoji identično ovakvo pitanje na forumu ja ga nisam našao.
[ axez @ 24.02.2005. 18:41 ] @
Jednostavno je, pogledaj monowall...nije bas Linux ali je freebsd, ili ako bas hoves linux potrazi naprimer shorewall.

Vidi ovde http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Firewall
[ fedja @ 24.02.2005. 19:10 ] @
Hvala ovo je korisno...
Sad, kakvu masinu? (pretpostavljam da moze slaba) i komponente bi trebalo da se uzmu na razmatranje...ili je svejedno? za shorewall postoje driveri za sve?
[ VRider @ 25.02.2005. 12:45 ] @
Ako si radio sa Mikrotik ruterima, videces sta fali iptalbles-u.
Sve sto se moze sa mikrotikom, moze se i sa iptables-om, ali je neuporedivo jednostavnije. klik->klik.
P.S. Another post from the future?
[ filmil @ 25.02.2005. 13:21 ] @
Citat:
razmatranje...ili je svejedno? za shorewall postoje driveri za sve?
Šta fali iptables? Nema tu nikakvih drajvera.

f

NB: za SVE mrežne zadatke dovoljan je vrlo skroman hardver; osim pod uslovom da se traže izuzetno visoke performanse. Ako je mašina  opremljena sa nekoliko običnih 100Mbit/s karti, sve OK.
[ filmil @ 25.02.2005. 13:54 ] @
Citat:
Ako si radio sa Mikrotik ruterima, videces sta fali iptalbles-u. :)
Nisam radio sa mikrotik ruterima, štagod to bilo. Ali sam radio sa PC ruterima model Canta FX :) koji rade. Šta tu ima da se klikće, namestiš jednom pravila i zdrrravo?
Citat:
P.S. Another post from the future? :)
ntpdate u cron, šta više reći.
[ VRider @ 25.02.2005. 13:54 ] @
Mikrotik je u sustini linux (verovatno sa iptables-om ), sa host-ap drajverom za prism kartice, sa pptp serverom..., ali ima sjajan shell iznad toga, kao i dobar web interface, plus neki programcic za windows za podesavanje svega toga na jako, jako jednostavan nacin. To kosta svega 50$ i neko ko nikad linux nije video ni na slici moze da to potera i podesi kako god mu odgovara za jedno poslepodne. Pitaj JC Dentona, za njega znam da to koristi, i to ne jedan.
[ dpop @ 25.02.2005. 20:43 ] @
Novi derivat m0n0wall-a je na
http://www.pfsense.com/
[ fedja @ 26.02.2005. 05:29 ] @
Pricate, pricate ali nista konkretno....

Znaci koja je procedura- nadjem masinu OK... sta onda skinem s neta? kako instaliram? sta podesiti?

Valjda ste skapirali sta mi treba!!!
[ fedja @ 26.02.2005. 05:31 ] @
I da zaboravio sam ...

Bilo bi pozeljno da nista ne kosta!!!
[ filmil @ 26.02.2005. 10:38 ] @
Citat:
Znaci koja je procedura- nadjem masinu OK... sta onda skinem s neta? kako instaliram? sta podesiti?
Nađeš mašinu. Skineš s neta iptables howto. Pročitaš ga i postupiš po. Potrebno je da imaš instaliran program iptables i kernel podešen kako treba--u howtou sve piše.
Citat:
Valjda ste skapirali sta mi treba!!!
Što si objasnio, to smo skapirali.

f
[ fedja @ 26.02.2005. 19:12 ] @
Hvala na pomoci...
[ Goran Rakić @ 26.02.2005. 19:18 ] @
Ako zelis da masina sluzi samo za firewall, pogledaj da li ti http://www.ipcop.org/ zadovoljava zahteve.