[ sEaGhOsT @ 20.05.2001. 14:24 ] @
Danas sam procitao u Glasu da evropska unija cita sve mailove koje saljemo i primamo u nasoj zemlji.I kazu da ce narediti provajderima da cuvaju mail-ove najmanje 7 dana o od dana slanja ili dana preuzimanja.

Mislite o tome


www.seaghost.com
[ overflow @ 14.06.2001. 11:42 ] @
Odavno je poznato da je CIA razvila softver za nadgledanje 1 milion mejlova u sekundi. Sta mislite, u koje svrhe koriste taj softver ?
[ tuzlaorg @ 17.06.2001. 03:21 ] @
PGP je kita. Svi kontaju da je PGP siguran. E ja mislim da PGP nije siguran. Tako da ce svi sifrirati sa PGP-om. A znate li ko je napravio PGP?... Ima da koristim sam svoj algoritam za kriptiranje poruka i to samo za vazne poruke. Nek se amerikanci puse i nek procitaju mail ako mogu :)
[ Ivan Tanasic @ 18.06.2001. 15:29 ] @
Citat:
overflow je napisao:
Odavno je poznato da je CIA razvila softver za nadgledanje 1 milion mejlova u sekundi. Sta mislite, u koje svrhe koriste taj softver ?


sigurno ga nisu razvili da pokazu kolko imaju jak hardver
[ tOwk @ 20.06.2001. 06:19 ] @
Zanimljiva postavka. Međutim, o čitanju mejlova mislim da trenutno nema ni govora. Automatsko pretraživanje po određenim ključnim rečima, veoma lako moguće, ali čitanje nikako.

Ali posmatrajmo sa druge strane. Šta bi ameri mogli da saznaju iz jednog mejla koji je Pera poslao njegovoj "Internet drugarici" Milevi, u kojoj joj kaže kako mu je ona sve na svetu i da ne može da živi bez nje. Naravno, ukapiraće oni da se tu radi o šifrovanoj poruci, i kada razbiju šifru, videće šta se u stvari krije u umu Pere. On je isplanirao da lansira najnoviju nuklearku koju je napravio u šupi iza kuće na Nju Jork, i zbog toga obaveštava Milevu da se skloni iz Nju Jorka na neko vreme. Na svu sreću, CIA je uspela da prozre zle namere Pere Lažljivoga, i uspeće da ga zaustave na vreme. A zamislite šta bi bilo da CIA nije uspela da provali šifru.

Naravno, ovo je samo jedna hipotetička situacija. Međutim, korist koju bi oni imali od toga je neizmerna. Iako se mora primetiti da standardna komunikacija koja je tajna najverovatnije neće ni ići preko email-a, i da će biti korišćen neki nepoznat algoritam šifrovanja, veoma je čest slučaj da se razni službenici iz obaveštajnih agencija dogovaraju preko email-a o svim pojedinostima njihovih akcija.

Znači, ja ne želim samo neko od mojih poznanika da čita moj mail, ostali neka rade šta hoće sa njim. Ovime mislim da ja živim u svetu sa manje od milion ljudi, a da ostalih 6 milijardi predstavljaju samo "nekog negde tamo". Većina mojih poruka neće biti apsolutno nikome od značaja (možda čak ni onome kome ih šaljem :), pa je sigurno da ni njima baš neće pomoći. A ukoliko se neko baš namerio na nas, nikakvo šifrovanje nam neće pomoći.

Toliko. enja koja postoje u GNU sistem