[ TheMomchilo @ 25.02.2005. 10:03 ] @
Pitanje za ljude koji se bave trgovinom racunara i opreme, kada mi kupci mozemo ocekivati da cene osetno padnu, bar za 15-20%? Jer su poceli da izlaze novi modeli raznih komponenti, pa bi bilo valjda logicno da starijima padne malo cena? Zanima me uopsteno, a i specijalno recimo za RAM memoriju, ili graficke kartice.
Pozdrav!
[ pctel @ 25.02.2005. 10:46 ] @
Pad cene od 10% ocekuje se u intervalu od sada do sledecih 10 dana.
[ TheMomchilo @ 25.02.2005. 11:49 ] @
to mi reci prijatelju!
[ pctel @ 02.03.2005. 01:35 ] @
Vecina najavljenih pojeftinjenja se vec dogodila, ostala se ocekuju do kraja nedelje. Sredinom marta se ocekuju sledeca kretanja cena:
procesori Intel -1%
procesori AMD -3%
memorija -15%
HDD -1%
maticne ploce -1%
USB memorije -10%
optika -1%
VGA -3%
[ srleb @ 02.03.2005. 11:52 ] @
Kingston - VR 256MB DDR PC400 CL3 je pao sa 46 na 36evra.
SONY DRU-710A 16x Dual Layer DVD Writer pao nekih 15 evra.
[ pctel @ 02.03.2005. 13:41 ] @
Citat:
srleb: Kingston - VR 256MB DDR PC400 CL3 je pao sa 46 na 36evra.

To ce jos da padne na ispod 30.
Citat:

SONY DRU-710A 16x Dual Layer DVD Writer pao nekih 15 evra.

Ovo za sada vise nece.
[ Cracker @ 02.03.2005. 14:43 ] @
@srleb

Gde si nasao Kingston po toj ceni? Gde god da pozovem nigde nije ispod 42 evra. Ajde mi reci na pp.
[ TheMomchilo @ 03.03.2005. 09:40 ] @
Citat:
pctel:
Citat:
srleb: Kingston - VR 256MB DDR PC400 CL3 je pao sa 46 na 36evra.
To ce jos da padne na ispod 30.

Da li isto vazi i za 512mb? (naravno ne na 30, vec srazmerno)
Citat:
Cracker: @srleb

Gde si nasao Kingston po toj ceni? Gde god da pozovem nigde nije ispod 42 evra. Ajde mi reci na pp.

Ajd i meni.
[ dejanet @ 03.03.2005. 17:11 ] @
Ovim nasim dilerima cena treba da ode 50% dole.. prodaju krsheve sa tehnologijom od pre godinu dana, sa najvecim cenama na svetu. Ko neveruje neka ode ovaj link

http://www1.euro.dell.com/cont...p;cs=frdhs1&l=fr&s=dhs
[ vindic8or @ 03.03.2005. 18:44 ] @
los ti je taj laptop...

e gde ima corsair xms cl2 ddr440 512mb i 1gb memorija?
[ Cracker @ 04.03.2005. 00:59 ] @
Oce li pasti cena monitorima???
[ nibleri @ 04.03.2005. 01:10 ] @
"los ti je taj laptop..."

ali računaj da oni plaćaju i xp - koji mi još uvijek nismo uračunali u naše cijene pa je tek onda razlika drastična!
[ tarla @ 04.03.2005. 13:28 ] @
skoro kolega kupi brandirani domaci pc (pogodite koji :) i upali ga a on se cuje ko kalorifer (grijalica sa ventilatorom u sebi) zove on njih i kaze da ne moze da sjedi u sobi pored racunara. oni ce njemu a ne ne mozemo da mijenjamo napajanje to je "brand".

Toliko o komponentama koje se kod nas prodaju.. makar se zvale i brand
[ srleb @ 04.03.2005. 14:36 ] @
"brend" sa JNC ili KME napajanje.
[ pctel @ 04.03.2005. 15:09 ] @
Citat:
Oce li pasti cena monitorima???

TFT-ovima je vec pala cena i verovatno nece vise za sada a CRT monitorima cena tesko moze da bude niza, pa oni na kilo vrede toliko :-)
[ Cracker @ 04.03.2005. 17:02 ] @
Ok hvala, a sta tek da se kaze za kilazu 959 nf-a :)
[ dejanet @ 05.03.2005. 11:04 ] @
To sa samsung 19'' monitorima je vrlo zanimljivo, ja sam pre tacno godinu i 2 meseca pazario 957mb za 195 evrica, a sada isti monitor kosta 225, tako da se ne zezamo. Postace opet moderno cekati kompjutere na autobuskoj stanici...

Pozdrav svima.
[ pctel @ 05.03.2005. 14:32 ] @
225 je isto sto i 190 bez PDV-a, tako da cena pada za oko 3% godisnje, ako to nekome nesto znaci.
[ pctel @ 09.03.2005. 00:37 ] @
U poslednjoj nedelji marta, predvidjaju se sledece promene:
procesori - skuplje 2%
memorije - jeftinije 10% (uz ranije najavljena pojeftinjenja, 256/400 ce kostati 20 EUR-a + PDV)
HDD - SATA >160Gb jeftinije 2%, ostalo bez promene
opticki uredjaji - jeftinije 2%

[ StORM48 @ 09.03.2005. 00:53 ] @
Ne razumem čemu to navođenje cene bez PDV-a, kad NI NA KOJI NAČIN roba sada ne može da se kupi bez PDV-a, nebitno da li maloprodaja ili veleprodaja?

Ovo nije pitanje konkretno za tebe PCTEL, već me inače interesuje. Osim psihološkog uticaja, jel postoje i neke druge ambicije? Ne razumem.

Pozdrav
[ nibleri @ 09.03.2005. 01:02 ] @
Možda zbog nas izvan Srbije a koliko sam primjetila i cjenovnici na netu su postavljeni uglavnom bez pdv-a kao i u Hrvatskoj (ili je naglašeno da je cijena sa pdv-om).
[ pctel @ 09.03.2005. 01:12 ] @
Ne znam ni ja, ali znam ako neko navede u halo-oglasima neku konfiguraciju za npr. 500 EUR-a, a ispod sitnim slovima napise "cene su bez PDV-a", da taj ostvari mnogo vecu prodaju od nekog ko napise 590 EUR-a pored konfiguracije istih karakteristika. Kod mene su na sajtu cene sve sa PDV-om, ali cesto imam utisak da kupcima vise odgovara da im kazem bez PDV-a jer tako lakse porede sa drugim firmama. Meni je to u pocetku takodje smetalo, smetale su mi cak i cene u Metro-u gde je uocljiva cena bez PDV-a a jedva vidljiva sa PDV-om, ali covek se vremenom navikne na sve sto ne moze da izmeni. Tako je i u Hrvatskoj i u Madjarskoj, i medju svim drzavama koje su na putu ka uclanjenju u EU, tako da nismo mi nista novo smislili, samo smo prepisali od komsija.

Jedan logican razlog je sto se sve cene u programu vode bez PDV-a, tako da kad se kuca racun, kucaju se cene bez PDV-a pa program dodaje PDV. Sve u svemu, to nije toliko bitno, jer moze da se napravi i drugacije, poenta je u tome da su firme bile u dilemi da li da stave cene sa PDV-om (pa da kupcima bude lakse) ili bez PDV-a (pa da postignu psiholoski efekat). Tako smo dosli do totalne anarhije gde jedni pisu ovako, drugi onako...

Drugi razlog je ovo sto kaze nibleri, nekoliko procenata kupaca dolazi izvan Srbije, i njih prvenstveno zanima koliko ce ih to kostati bez PDV-a. Moje licno misljenje je da se zbog 5% kupaca ne treba komplikovati ostalim 95%, tako da sam ja pored cena sa PDV-om na sajtu ostavio obavestenje za njih.

[Ovu poruku je menjao pctel dana 09.03.2005. u 02:20 GMT+1]
[ Goran Mijailovic @ 09.03.2005. 01:16 ] @
@nibleri
E nije zbog Vas sigurno to ti je ista fora kao i PENTIUM 4 ZA 315 a negde u cosku pise +doplata za krs monitor 100 :]
Cista psihologija tj. socijalni inzenjering
[ nibleri @ 09.03.2005. 01:32 ] @
Moguće je još da je i zbog toga što se taj pdv "vraća" po sljedećoj prodaji (znam pošto sam trgovac) ali ovdje su upitanju krajnji korisnici pa oni trebaju da ga plate a područje računara je specifično jer (bar kod nas) se uzimaju masovno preko "računa" t.j. kao osnovno sredstvo ili "kao" za daljnu prodaju pa se samim tim oslobađaju razno-raznih poreza ili pdv-a.
[ lancia88 @ 09.03.2005. 08:21 ] @
Pozdrav,

verovatno najprljavija marketinska taktika danas primenjena u prodaji svega. U reklamnim katalozima cak i robe najsire potrosnje moze se najcesce videti ili zvezdica uz cenu pa dole negde najsitnijim postojecim fontom to famozno: cena bez PDV-a, ili velika cena pa ispod daleko manja cena sa PDVB-om. Varanje, eto cemu to sa pisanjem cene bez PDV-a. Kod moje zene i kuma redovno upali varijanta 9990,00 - ona mi uvek kaze da je cena 9 hiljada i nesto....koliko ih se samo nalepi na cenu bez PDV-a pa dodje u prodavnicu...?
[ zoran0406 @ 18.03.2005. 10:48 ] @
Proslo je vec neko vreme od postavljanja ove teme, pa me zanima da li su se "ocekivanja" ispunila?
[ Marvin Freestyle @ 18.03.2005. 11:23 ] @
Cene jesu otišle dole. Neke zbog sniženja cena kod inostranih dobavljača, ali većina ih je spuštena zbog malog prometa u Beogradu, pa se lokalni prodavci "dampiranjem cena" nadaju povećanju prometa (koji je od početka godine zbog gomile faktora izuzetno smanjen). Poslednje što može da se primeti je da su memorije priličnbo otišle dole, a isto važi i za monitore. CRT-ove a posebno za TFT-ove koji su drastično jeftiniji. Generalno sve cene su niže i dok prodaja ne bude krenula "kako treba" može da se očekuje da će cene i dalje padati.

Pozdrav
[ pctel @ 30.03.2005. 00:08 ] @
Posle talasa pojeftinjenja, moglo bi da dodje po tsunamija poskupljenja.
Jedino nece poskupeti memorije, ostalo se ocekuje da poskupi za 5%. Ovo za memorije se odnosi samo na DDR, USB memorije i kartice takodje poskupljuju. DDR i dalje u padu, 256 ce moci da se kupi za 20 EUR-a (PDV uracunat ).
[ ghost2k3 @ 30.03.2005. 08:29 ] @
Jesu li te varijacije cena vezane samo za nas region ili to dolazi iz majke
Kine?
[ Miroslav Strugarevic @ 30.03.2005. 10:59 ] @
Au *bote ;) 20e

Ja sam pre dve nedelje 256 platio 46e. Da sam samo znao.
[ pctel @ 30.03.2005. 11:01 ] @
Cena zavisi od cene u fabrici, cene transporta i kursa dolara. Od cega sve zavise ova 3 parametra, to je vec duga prica. Znajuci da od izlaska iz fabrike do dolaska na lager beogradskih firmi prodje 15 dana, dovoljno je saznati promenu cene u fabrici da bi se izracunala promena cene ovde za 15 dana.
[ ghost2k3 @ 30.03.2005. 22:05 ] @
Pitanje za ljude koji prodaju hardware: jesu li se preporucene mp cene snizile u veleprodaji, na racun dilera ili su se "stvarno" snizile?
[ broker @ 30.03.2005. 23:10 ] @
Bas sam veceras bio kod prijatleja koji prodaje racunare i opremi i sam mi je reao da je iznenadjen koliko su cenepale i da sada nesto u maloprodaji (dakle sa PDV-om) kosta manje nego pred Novu godinu bez PDV-a. Stvarno su cene pale.
[ Marvin Freestyle @ 31.03.2005. 10:34 ] @
Gde poskupljuju USB diskovi i memorijske kartice, matori? Ja ne znam koliko bih se slozio sa time.
[ Marvin Freestyle @ 31.03.2005. 10:46 ] @
@pctel: Hm, ne znam ni koliko bih se slozio sa ovim postom o 15 dana od fabrike do Beograda. Mislim, ljudi ("kompjuterske firme") robu uglavnom i ne kupuju iz fabrika. I nije baš sve to toliko jednostavno.

@ghost2k3: Cene su niže. Ko je za to odgovoran? Po mom mišljenju, ovdašnji dobavljači (uvoznici). Nisu se u ino-nabavci toliko spustile cene, koliko su niže u maloprodaji u Beogradu. Razlog: nema posla! Smanjiš procenat zarade, povećaš količine, zaradiš novac. Nekako od nema posla dođeš do ma ide nekako. Tako čujem počinju ljudi pored računara npr. da rade uvoz polovnih automobilskih delova i sl.

Pozdrav
[ pctel @ 01.04.2005. 01:36 ] @
@Marvin Freestyle

Pa videcemo za 2 nedelje, u principu toga ima na lageru na tone pa je realno mala sansa da uopste osetimo rast cena, ali svakao nema razloga za dalji pad.

@ghost2k3
Stvarno su se snizile.

Citat:
Mislim, ljudi ("kompjuterske firme") robu uglavnom i ne kupuju iz fabrika. I nije baš sve to toliko jednostavno.

Ne, nego sade na njivi, zalivaju i okopavaju, pa kad dodje vreme za berbu iznose na pijacu :-)
Naravno da je sve proizvela fabrika, nema nikakve dileme a ono sto nije jednostavno cemo pojednostaviti ;). Neko prosecno vreme koje je potrebno da prodje od kad kinez udari pecat na izdatnicu iz magacina fabrike dok prvi kupac u BG kupi tu npr. memoriju je po mojoj proceni 15 dana. Naravno, moze za 3 dana ali moze i za 3 meseca, zavisi od mnogo cega.
[ Marvin Freestyle @ 01.04.2005. 02:15 ] @
Ne znam kako da shvatim ovo sa njivama ... I ne sporim ja da su sve one stvari koje krajnji kupac kupuje proizvedene negde, u nekoj fabrici. Ono o cemu govorim je da tvoji dobavljaci to ne kupuju direktno iz fabrika, jer fabrike i ne prodaju robu u principu, a ovo zato shto sa jedne proizvodne linije sidje ista stvar koja che posle da udje u nekoliko razlichitih proizvoda, razlichitih brandova (na kraju).

Ono sto ti kupis od tvojih dobavljaca u Beogradu, i prodas svojim kupcima ovde, nabavljeno je u vecini slucajeva u Evropi (uglavnom Madjarska, Austrija i Holandija), a rokovi isporuke u toj varijanti su dosta kraci od 15 dana. Ali ovo je sada nesto sto ne mora neophodno da interesuje ljude sa ovog foruma.

I poshtujem ja sve to shto ti ovde objashnjavash shirokim narodnim masama, ali ne znam koliko je to sve prihvatljivo jer ide po "tvojoj proceni", a nju chu mochi da isposhtujem onog trenutka kada budesh neshto uvezao u zemlju.

A shto se tiche samog topica, poslednja informacija koja je stigla u grad je da se u narednih nekoliko dana ochekuje porast cena AMD-a za u proseku 4.50 USD.

Pozdrav
[ lancia88 @ 01.04.2005. 09:34 ] @
Pozdrav,

ovde cu da se slozim sa Marwinom. Kada je u pitanju Madjarska recimo, rokovi isporuke su otprilike ovakvi: utorak potvrdjen zahtev za isporukom, petak je roba krenula ovde, moguce su kakve zackoljice ali sve to nije toliko vremenski zahtevno, konacno, najcesce se zavrsava sve u jednoj nedelji. Pocetak je malo komplikovan, ume da se otegne i po dve nedelje iz raznih razloga ali kada se stvari malo uhodaju (bankarske garancije, placanje ka inostranstvu, spedicija itd.) onda se zaista prica o rokovima od nedelju dana.

Druga je stvar kada se vuce kabasta roba direktno iz Kine, dok se covek ne snadje ume da bude prava mora (brodom do Kopra pa kopnenim prevozom za Bgd je na kraju i najbolja varijanta za recimo, kucista). Takve stvari traju ali cene su uvek sigurne, retko padaju na takvoj robi a zato je razlika dovoljna da pokrije bas sve troskove ili eventualni pad na domacem trzistu. Tu bogacenja nema ali postoji odredjena autonomija u vlastitom radu.
[ pctel @ 01.04.2005. 15:12 ] @
@Marvin Freestyle
Ne zelim sad da se svadjamo oko toga da li je porast cene bilo cega posledica porasta cene na izlazu iz fabrike ili posledica odluke tamo nekog u lancu trgovine da treba da zaradi vise, ja mislim prvo, ti mislis drugo, pa neka ostane svako pri svom misljenju, istina je verovatno negde izmedju.

Citat:
I poshtujem ja sve to shto ti ovde objashnjavash shirokim narodnim masama, ali ne znam koliko je to sve prihvatljivo jer ide po "tvojoj proceni", a nju chu mochi da isposhtujem onog trenutka kada budesh neshto uvezao u zemlju.

Moja firma je prvi uvoz izvrsila otprilike u vreme kad i tvoja, e sad ako je tvoja firma od tada do danas uvezla robe dovoljno da se napuni marakana do vrha tribina a moja ako se dobro sabije bi mozda mogla sve da spakuje u svlacionicu istog stadiona, a mozda i mesta ostane - ko zna kolika je svlacionica, ali to je druga prica, ja postujem tvoju firmu i tvoje iskustvo, ali imam svoje misljenje, koje nije uvek tacno, ali u visokom procentu slucajeva ipak jeste.

[ Marvin Freestyle @ 01.04.2005. 15:56 ] @
Ne bih pogrešno da me razumeš. Svađa nije nešto što želim, jer za tim nema razloga. Ukoliko je PCTel d.o.o. radio ikakav uvoz, ja ti dugujem izvinjenje, i ovim putem to i činim. Ali i dalje ostajem pri svemu što sam napisao, jer je to generalan slučaj.

Upravo to sam i želeo da napišem ovde. Da ljudima konačno i definitvino bude jasno kako se i šta radi. Naravno da je ono što pišem subjektivno ali sa obzirom na učestalost, količine i u krajnjoj liniji na vreme, smatram da mogu da kažem šta je generalan slučaj na osnovu svoga iskustva.

A ono što ja pričam je da pre nego što je Veselin uzeo da radi npr AMD-a, jedna velika novobeogradska firma je 90% domaćeg tržišta pokrivala AMD procesorima kupovanim u Singapuru, koje su dva čoveka donosila u većim putnim torbama. A to i danas donekle funkcioniše. LG i Pioneer optika su u velikom procentu kupuju i dovlače iz Mađarske, na kvartalnim rasprodajama (vrlo često i bez mogućnosti ostvarivanja reklamacija na iste). HP takođe iz Mađarske itd. Dobar deo robe (kućišta, jeftini zvučnici, LG program, Samsung program, HP program i još par stvari) trenutno ulazi u Beograd iz jedne firme iz Zagreba. Firma koja zapošljava dva čoveka trenutno snabdeva večinu beogradskih dobavljača Intel Ambient modemima koji stižu direktno iz fabrike iz Kine. Ovo je izuzetak, a ne pravilo. To je poenta svega što sam želeo da napišem. Iz ovoga proizilazi da domaći dobavljači zaista formiraju svoje cene na osnovu onih koje dobijaju od svojih ino-dobavljača, ali oni nisu baš toliko daleko i ne putuje roba baš toliko do krajnjih kupaca.

Još oko jedne stvari si u pravu. Ti imaš svoje mišljenje bazirano na svom iskustvu, ja moje bazirano na mom. Sa tim nemam problema, ali nemoj se ljutiti ako budem slobodan da ti kažem da se ne slažem sa tobom tj. da mislim da nisi u pravu.

Moje mišljenje i dalje zvuči otprilike ovako: naravno da najveći uticaj na cene imaju ino-cene, ali zbog trenutne situacije na tržištu, koja iz perspektive prodavaca, uvoznika i ostalih (svih onih koji zarađuju novac od "računara") nije baš toliko sjajna (a ovo je prilično blago rečeno), na MP cenu utiču neke sasvim druge stvari (koje se u drugim uslovima ne bi smatrale ni za "sportske" a ni za "drugarske").

Pozdrav
[ pctel @ 01.04.2005. 17:16 ] @
Citat:
Iz ovoga proizilazi da domaći dobavljači zaista formiraju svoje cene na osnovu onih koje dobijaju od svojih ino-dobavljača,

dotle se slazemo, ali onda ino-dobavljaci formiraju cene na osnovu svojih dobavljaca ili fabrika, gde vec ko kupuje, tako da kad tamo neki kinez podigne cenu, to povecanje se dalje rekurzivno prenese do nekog DZ computersa iz Leskovca, pa kad Tika iz Stajkovca dodje da kupi komjuter, to mu onda utice na cenu. E, sad, ti hoces da kazes da ne mora da utice ako se DZ kompjuters i/ili njegov dobavljac odreknu zarade, sto je apsolutno tacno, ali to da je nesto o cemu nema neke narocite diskusije - moze neko da mu pokloni, a moze i da mu naplati duplo skuplje, naravno da su to stvari na koje kinez nema nikakvog uticaja. Ja ipak mislim da su takve situacije retkost, uobicajeno je da se uzme cena koja je placena, doda neki procenat i toliko naplati kupcu.
[ TheMomchilo @ 10.04.2005. 11:49 ] @
Pa kada ce moci da se kupi 256mb rama za 20 i neki €? Ja se ubi od trazenja, ali jos uvek su preko 30!
[ pctel @ 10.04.2005. 12:03 ] @
Ocekuje se rast cene za 10%, pa zbog toga cena nije pala ispod 20, ali za 22 nije nikakav problem, javi se na pp ako ne uspes da nadjes.

Sto se ostalih komponenata tice, ne ocekuje se promena cene.
[ mijatovic_86 @ 10.04.2005. 20:59 ] @
Ajde javi i meni na PP, za tu mem
[ nibleri @ 13.04.2005. 14:57 ] @
Evo jednog značajnog pojeftinjenja u BiH:
DDR 512 MB, PC3200, DDR400 4 x 184-pin DIMM Sockets 184-pin DIMMs are used to provide DDR SDRAM memory for desktop computers. Each 184-pin DIMM provides a 64-bit data path, so they are installed singly in 64-bit systems 44eura (sa porezom).
Da li ovo valja čemu?
[ Marvin Freestyle @ 14.04.2005. 12:29 ] @
A koje ja memorija u pitanju? Proizvođač?

Pozdrav
[ Marvin Freestyle @ 14.04.2005. 12:31 ] @
Btw, zbog određenih "nesuglasica" mešu dobavljačima cena Samsung monitora je ovih dana niža u VP. Nisam siguran da li je to već uticalo na maloprodajne cene. Ako i nije ... hoće.

Pozdrav
[ nibleri @ 14.04.2005. 13:39 ] @
Proizvođača memorije ne znam a samsung monitor je upravo pojeftinio za 10 eura.

Pozdrav!
[ TheMomchilo @ 07.05.2005. 11:20 ] @
Proslo je skoro mesec dana od poslednjeg posta, kakva je sad situacija na trzistu? Novi trendovi?
[ pctel @ 17.05.2005. 22:48 ] @
Citat:
TheMomchilo: Proslo je skoro mesec dana od poslednjeg posta, kakva je sad situacija na trzistu? Novi trendovi?
Ocekuje se manji porast cene 2-3%, ali tako male promene kupci obicno i ne osete.
[ TheMomchilo @ 04.07.2005. 17:44 ] @
Počele su neke cene da rastu, a čuo sam i da će ram memorija da poraste.
[ pctel @ 06.07.2005. 02:21 ] @
Cene rastu zbog promene kursa dolara (kinezi naplacuju u $$$). Memorije nece da porastu, to te neko slagao. Ne mogu da procenim kretanje cena AMD procesora posle odluke AMD-a od 01.07. da prestane sa proizvodnjom 32-bit procesora.
[ miki321 @ 10.09.2005. 23:09 ] @
da li ce biti u narednih mjesec dana nekog pada cijena?
[ pctel @ 11.09.2005. 01:48 ] @
Da, uz zadrzavanje trenutnog kursa $/EUR za mesec dana cene ce biti u proseku nize za 2-3%.

Jos jednom napominjem, kome trebaju SocketA i Socket478 ploce ili procesori neka kupovinu obavi do kraja septembra, posle ce biti kasno.

[Ovu poruku je menjao pctel dana 11.09.2005. u 02:50 GMT+1]
[ pctel @ 12.11.2005. 11:18 ] @
Za par dana ocekuje se skok cena za najmanje 5% u maloprodaji.
[ pctel @ 29.09.2006. 11:53 ] @
Na zalost nemam vise dovoljno vremena da obavljam analize i objavljujem rezultate, ali ovako dugorocno mogu reci da se ocekuje veliki pad cena hardvera neposredno posle nove godine. Naj vise ce pasti cene Netburst procesora, pa ce tako recimo Intel Pentium 4 641 3200/800/2048k BOX 64bit + neka odgovarajuca ploca za njega sve zajedno jedva preci 100 EUR-a sa sve PDV-om.
[ mikaso @ 17.11.2007. 01:22 ] @
Malo je starija tema, ali eto posto nameravam da malo ponovim unutrašnjost kućišta interesuje me da li se očekuju neke veće promene cena hardvera pred novogodišnje praznike.

Hvala.
[ pctel @ 17.11.2007. 08:22 ] @
Period pred novogodisnje praznike je prilicno haoticno vreme gde u principu nema ni pada ni rasta cene, ali moguci su kako pad (ako neko hoce da se otarasi vece kolicine necega), tako i rast (ako se nesto vise trazi nego sto ga ima).