Malo sam proučio Front-End dizajn baza (pogotovu u Accessu:
http://www.granite.ab.ca/access/performancefaq.htm), i pre postavljanja pitanja (uopšte, pre splitovanja baze) sam odradio sledeće optimizacije:
-tabele koje moraju svi da čitaju ostavio sam (logično) u BE
-tabele koje se retko menjaju, stavio sam u FE
-BE je na serveru
-FE je iskopiran na svaku radnu stanicu i tabele su ulinkovane sa BE
-FE sadrži forme, upite, module i tabele (jedan deo)
Naravno, sve ove optimizacije su doprinele brzini, ali meni forma koja se učitava vuče čitavih 2MB pre prikazivanja (forma je unbound, postoji rutina PopulateForm koja radi punjenje forme), ne postoje slike na formi, i postoji jedna subforma koja služi za unos podataka. Po unosu podataka, radi se PopulateForm, a subforma se oslobađa za novi unos. Glavna forma je Continuous, i postoje dva polja u svakom recordu koja su calculated, i zavise od prethodnih polja (kumulativna suma).
Uklanjanjem tih polja nisam dobio osetno na brzini.
Compact & Repair - samo smanjuje veličinu baze, ne povećava brzinu
Compile - takođe samo smanjuje veličinu, ne povećava brzinu
Nisam probao da napravim MDE, probaću, ali sumnjam da ću bilo šta dobiti.
Ono što mene još buni jeste: kada startujem klijent bazu, i pokušam da otvorim tabelu (koja se malo menja, i stoga je fizički iskopirana u FE), potrebno je dosta vremena da se otvori. Da li je to zbog brojnih relacija sa linkovanim tabelama, ili zbog nečeg drugog, ne znam i nisam uspeo da skontam. Radi se upravo o podacima o radnicima.
Merio sam protok DUmeterom, prilikom učitavanja te glavne forme vuče se malo više od 2MB podataka, što je mnogo (pogotovo ako ide preko wirelessa). Šta bi tu mogao da bude problem, nisam uspeo da skontam.
Pozdrav, i ako ste uspeli uopšte da me ispratite do kraja ovog kilometarskog posta, pokušajte bar na neko pitanjce da odgovorite (iz prakse je najbolje). 10x!!