[ Deep|Blue @ 02.03.2005. 23:25 ] @
U poslednje vreme poceo sam da ludim sa crystalom.
Naime malo kompleksnijiizvestaji posle nekog vremena prestaju da funkcionisu i prijavljuju exception: Unknown Query Engine Error.
Sve to lepo zvuci, ali sam neke izvestaje morao po par puta da pravim, manje-vise, ispocetka.
Sad me zanima dal postoji jos neki nacin da dodjem do tacnog uzroka greske ili da je nekako predupredim?
[ Željko @ 03.03.2005. 13:24 ] @

Citat:

Deep|Blue rece:

Sad me zanima dal postoji jos neki nacin da dodjem do tacnog uzroka greske ili da je nekako predupredim?

Odgovor na ovo pitanje nazalost ne znam, medjutim iz mog iskustva sa crystal reportom mogu ti reci da greska Unknown Query Engine Error se uglavnom javlja kada nije dobar upit kojim se puni report, ili ako je report vezan za xml source onda nije dobio podatke koji odgovraju xml shemi, ili je neki od podataka pogresnog tipa od onog koji report ocekuje. Uglavnom kada god sam dobio ovu gresku ispostavilo se da sam ja kriv :)

pozdrav Željko
[ mmix @ 03.03.2005. 13:34 ] @
Ova greska se najcesce javlja u queryima koji imaju JOIN-e. Ako si stavio
SELECT * from xxx inner join yyyy ..... i ako je ime nekog polja isto u obe tabele (obicno bude kljuc, yyyID ili xxxID), onda se to polje pod istim imenom pojavljuje dva puta u izlaznom recordsetu. Iako oba polja imaju istu vrednost, to zesce zbunjuje CR i obicno pljune tu gresku

Da bi ovo resio, nemoj koristiti *, nego stavi konkretan spisak polja koja koristis u reportu.

[ Deep|Blue @ 05.03.2005. 02:52 ] @
thnks guys but ...
upiti su sasvim ok, u izvestajima se koriste razne varijacije od 3 - 5 inner joinova uglavnom, ali ni to nije problem posto mi sasvim fino rade izvestaji gde imam upite i do 15 tabela u inner/outer kombinaciji.

ono sto sam primetio jeste da ga strahovito zeza kad se koristi vise group sekcija. jednu kombinaciju d 5 groupova sam 3 puta pravio ispocetka.
takodjer se ne snalazi kad je group nad char poljem. bash trazi numericke vrednosti.

[ Steki_73 @ 13.03.2005. 13:15 ] @
CR jeste nezgodan, videces i kada pravis instalaciju.
Kako sam ja resavao greske ovog tipa:

1. U CR-u napravim dataset koji ima ista imena kolona kao onaj koji mi stvarno treba, samo sa extremno prostim upitom (bez join, group... Samo "select "prva_kolona", "druga_kolona" ... from tabela - napravim blanko kolone sa pravim nazivima.)

2. U formi odakle parsiram pravi upit, napunim tempDS i posaljem na PrintPreview formu gde se nalazi crView-er.

3. U PrintPreview formi preuzmem tempDS, sa prethodno zadatim TrueDS.EnforceConstraint=False.

Meni je na ovaj nacin prolazilo bez greske. Probaj.

Pozdrav!
[ Deep|Blue @ 13.03.2005. 23:45 ] @
u biti sve to vec radim, sem treceg koraka
ajd probacu i taj korak ovih dana
thnks steki