[ Chika-nedja @ 03.03.2005. 08:23 ] @
Nemam pojma nista o Mac u ali sam dobio G4 i posto sam cuo da su oni strasno stabilne i izdrzljive masine kako bih mogao da ga iskoristim da budem internet provajder (lokalni samo da probam sa par drugova). sta mi je potrebno i koliko kesha (hardver, softver).
[ madamov @ 03.03.2005. 15:09 ] @
Zavisi šta želiš da postigneš, da bi bio provajder čak nije ni potrebno da imaš računar, već rutere i ostalu skupu opremu.

Pretpostavljam da si na internet povezan na jedan način, recimo kablovskim modemom koji je priključen na mrežnu karticu u G4, a da računar ima i modem preko kojeg bi tvoji drugovi pristupali internetu. U tom slučaju ti na mašini treba PPP server i da podesiš parametre na OS X kako treba da to funkcioniše, tj. da rešiš dodeljivanje adrese, prolaz kroz ruter i slično. Koliko mi je poznato, OS X Server ima ovaj softver već ugradjen u sebe, samo ga treba konfigurisati i aktivirati. Za OS X klijent nisam siguran da li je već instaliran ili ne.

Na ovaj način se može napraviti sa jednom telefonskom linijom, ako hoćeš na više linija, osim njih samih, moraš da obezbediš hardver za to. Da li je to kartica sa više modema na sebi ili da kupiš USB hub i nekoliko USB eksternih modema, i za jedno i za drugo ti treba drajver koji će ih uredno prijaviti sistemu, pa onda treba sve to konfigurisati. Mnogo komplikovano samo zato da bi par drugara išlo na internet preko tvoje veze i uštedelo pare za provajdera kojeg bi inače zvali telefonom.

Takodje, AirPort Extreme bazna stanica sa modemom ima PPP server ugradjen u sebe, pa ako je sama bazna stanica priključena na internet preko mrežnog porta, onaj ko se na nju nakači modemom postaje deo lokalne mreže kao i ostali računari povezani na baznu stanicu, pa tako može da ide i na internet.